1) Evimin balkonunu odaya katmak istiyorum. Cam balkon sistemi yaptırabilir miyim?
- Evlerinin balkonunu odaya katmak isteyenlere katlanır cam balkon sistemlerini tavsiye etmiyoruz. Çünkü cam balkonda kullanılan camlar 8mm ya da 10 mm temperli camdır. Bu camlar tek cam olmasından dolayı soğuğu iletirler. Ayrıca profiller de alüminyum olmasından dolayı, soğuğu ileten bir başka unsurdur. Yine hareketli cam sistemi olmasından dolayı, fitil aralarından, baza ile kasa arasındaki ufak boşluklardan, teker çıkış ağızlarından az da olsa hava akışı söz konusu olabilmektedir. Tüm bu nedenleri göz önünde bulundurursanız, balkonu odaya katmak isteyenlere tavsiyem plastik doğrama (pvc kapı ve pencereler) yaptırmalarıdır.
2) Cam balkon sistemleri %100 su sızdırmazlık garantisi verebilir mi?
- Hiçbir cam balkon sistemi %100 su sızdırmazlık garantisi veremez. Verdiğini iddia eden firma ise bunu bir pazarlama stratejisi olarak kullanmaktadır. Serpintili ve cepheden vuran yoğun yağışlarda az da olsa içeri su sızması mümkündür. Ayrıca dışardaki hava ile evin sıcaklığının farklı olmasından dolayı, camın iç yüzeyinde buharlaşma olur. Camdan sızan su, damla damla aşağı sızar ve mermerin üstünde ufak su birikintisi oluşturabilir. Bunun önüne geçmek için de kasaya ilave damlalık profili ya da kendinden damlalıklı profilleri tercih etmekteyiz.
3) Cam balkon sistemlerinin fiyatları ne aralıktadır? Fiyatları değiştiren etkenler nelerdir?
- Cam balkon fiyatları verirken; cam ve profillerin rengi, ısıcam ya da düz temperli cam olması, işin metrajı, yeri, uygulama yapılacak yerin zorluğu, ödeme şekli, profil ve aksesuarların markası, balkonun düz ya da oval olması, ara fitillerin şeffaf ya da alüminyum seçilmesi gibi etkenler göz önünde bulundurulmaktadır.
Füme camlar normal şeffaf camlara göre 150 TL/m2, mavi,yeşil,bronz camlar 200 TL/m2 daha pahalıdır. Kaliteli bir cam balkon sisteminin fiyatı 3500 TL den başlar 4500 TL'ye kadar çıkar.
4) Cam balkon garanti süresi nedir? Garanti kapsamına neler girer? Garanti süresi bittikten sonra servis hizmeti almak mümkün müdür?
- Cam balkon sistemlerinde 5 yıl garanti verilmektedir. Garanti kapsamına, izolasyondaki bozulmalar (silikon, mastik), içeri fazlaca su sızdırması, kanatların rahat açılıp kapanmaması, imalat ya da montaj kusurundan kaynaklanan aksaklıklar girmektedir.
Cam kırılması, profildeki çizilmeler, ezilmeler vs. kullanıcı kaynaklı zararlar garanti kapsamı dışındadır.
Garanti süresi bitse dahi, ücreti mukabilinde servis hizmeti almaya devam edebilirsiniz.
5) Camların aralarına takılan şeffaf contalar sarardı. Normal midir? Ne yapmamız gerekir?
- Camların arasına takılan fitiller UV (Ultraviyole) katkılıdır. Fakat buna rağmen yoğun güneş, yağmur vb. hava şartlarına maruz kalan fitiller 1 yıldan 3 yıla kadar bir süre içerisinde sertleşmekte, sararmakta ya da kırılmaktadır. Yılda 1 kere fitilleri değiştirmeniz tavsiye olunur. Fitillerden 1 adetini çıkararak cam balkoncunuza götürürseniz, kaç adet istiyorsanız, o ölçüde size kesip, ücreti mukabilinde temin edebilirsiniz.
Yılda bir cam balkon fitili değiştiremem, onunla uğraşamam diyorsanız, alüminyum fitilleri tercih edebilirsiniz. Şeffaf fitillere göre daha pahalı olan bu fitillerde kolay kolay deformasyon olmaz. Lakin cam aralarında alüminyum fitillerin olması, yekpare cam görüntüsünün önüne geçer. Seyir zevkinizi azaltır. Yani kısacası her seçim, bir vazgeçiştir :)
6) Mıknatıslı fitil yaptırmak istiyorum. Tavsiye eder misiniz?
- Bir ara biz de kullanma fırsatı bulduk. Fakat maalesef bu ürünün İstanbul'da pek fazla yaygınlaşma fırsatı olmadı. Ustalarımızın yaşadığı bazı sıkıntılardan dolayı da ürünü kullanmayı bıraktık. Mıknatıslı fitillerin camların rodajlı kenarlarına özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılmaktadır. Fakat uygulama yapılacak camlar temperli cam olmasından dolayı, camlar fırına girdikten sonra az da olsa bombe (içe-dışa doğru kavis) yapabilmektedir. Camlar yan yana geldiğinde bu bombe, fitil aralarında boşlukların kalmasına neden olmaktadır. Bu da su ve hava izolasyonu konusundan sıkıntı yaratabilmektedir. Fakat 1.50-1.60 gibi cam yüksekliğinde bombe yapma riski daha az olduğundan uygulama yapılmasında pek sıkıntı olmamaktadır.
Mıknatıslı fitillerin uygulama esnasında hava 10 derece üstü olmalı, tozsuz bir ortamda yapılmalı ve camın rodajlı kısmının iyi temizlenmesi konusunda özenli davranılmalıdır. Aksi takdirde yapışkanlı yüzeyin camdan ayrılması söz konusu olabilmektedir.
7) Cam balkonlar arasındaki farklar nelerdir?
- Farklı cam balkon firmaları, farklı sistemler yapmakta, onları satmaktadır. Birçok cam balkon profili üreticisi sadece profil ve aksesuar malzemesini satmakta, imalat ve montajını imalatçı firmalara bırakmaktadır. En doğrusu da budur.
Her markanın profil ve aksesuarları birbirinden farklı olduğundan, hiçbirini bir diğerine uyarlamak, birinin parçasını diğerine kullanmak mümkün değildir.
8) Cam balkonda işçilik ne derece önemlidir?
- Cam balkonda terazi çok önemlidir. Mermer terazide olmasa dahi, cam balkonun düzgün çalışması için sistemin terazide kurulması gerekir. İşin yüzde 30 u malzeme ise, yüzde 70 i işçiliktir diyebiliriz. Günümüzde marangozu, demircisi, fayansçısı, duvarcısı cam balkon yapıyoruz diye işleri alıp, üstünkörü bir işçilikle en iyi malzemeyi telef etmektedir. Benim tavsiyem işi ehline bırakmaktır. "Her işi yaparız abi" diyenlere pek itibar etmenizi tavsiye etmem. Her işi yaparız diyenler, genelde hiçbir işi yapamayanlardır.